FilmCentrum Syd, tillsammans med Oberoende Filmares Förbund(OFF), bjuder in er till ett seminarium om eget företagande. Seminariet riktar sig till filmare och filmarbetare som funderar på att starta eget produktionsbolag alternativt filmkollektiv, eller som redan driver eget företag men vill/behöver lära sig mer. Och få ta del av andras erfarenheter av att vara egen företagare.

Det kan ofta vara en förutsättning att ha eget bolag eller bilda ett filmkollektiv för att kunna arbeta som frilansande filmare/filmarbetare, samt för att kunna söka finansiering.

Vad innebär det rent faktiskt att vara frilansande filmarbetare med eget bolag? Vad handlar det om, vad bör du tänka på, vilka förberedelser bör göras innan du startar eget? Hur kan du balansera verksamheten mellan egna filmproduktioner och betalda uppdrag? Vad finns det för alternativ till att ha eget bolag, och hur funkar det?


Plats:
FilmCentrum Syd, Monbijougatan 17E i Malmö
Tid: Torsdag den 8 februari 2018, kl. 13:00- ca 17:00
Anmälan:
Senast den 5 februari till johan@filmcentrumsyd.se
Deltagaravgift: 200 kr. OBS! Anmälan är bindande.
Kontakt: Johan Simonsson (FC Syd), 040 – 795 79 eller johan@filmcentrumsyd.se

FÖRELÄSARE:

Jessica Nettelbladt (Lejoni Production AB)
Jessica Nettelbladt är regissör och dokumentärfilmare, uppmärksammad för att skildra starka livshistorier och belysa svåra sociala frågor. Jessica tar oss med på sin resa i att leva och överleva som dokumentärfilmare. Och berättar om hur händelser i livet gjort att hon arbetar med det som hon brinner för. Jessica intresserar sig för människor som på olika sätt lever i utanförskap. Vi får tar del av hur Jessica gör för att nå ut med projekt och hur de skapar mervärde.


Fredric Ollerstam (Preamp AB)

Fredric Ollerstams passion är att ge liv till berättelser för både gamla och unga. Hans förhoppning är att dessa berättelser skapar små vågor på vattnet för varje enskild tittare. Fredric har drivit företag i olika former och storlekar genom åren och han har haft glädjen att få vara arbetsgivare till 100-tals kreativa medarbetare i nästan 25 år. Via hans verksamheter har han interagerat med kunder över hela världen. Numera driver Fredric två aktiva aktiebolag inom film och media. Båda bolagen utgår ifrån ett frilansande nätverk samt med timanställda.


Alex Veitch (RåFILM)

Alex Veitch var med och grundade filmkollektivet RåFILM år 2000 på kulturhuset Mejeriet i Lund. Under åren har kollektivet vuxit och finns nu i Malmö och Stockholm. Alex arbetar med att koppla samman film och aktivism. Alex kommer att prata om fördelarna med att arbeta som filmkollektiv, med praktiska råd utifrån RåFILMs verksamhet. Nackdelarna i att vara ofrivillig företagare i en filmvärld som envisas med att kalla sig en “bransch”, och om peppen i att skapa tillsammans!

 

Om OFF – Oberoende Filmares Förbund
OFF har funnits sedan 1984, är ett filmförbund och en samlingsplats för filmskapare som inte vill begränsa sig inom olika roller eller kompromissa med sitt personliga uttryck. Våra medlemmar driver ofta sina projekt från idéstadiet till färdig film, växlar mellan olika roller beroende på projekt eller är både regissör och producent för samma projekt. Vi tror på fria processer där gränser och förväntningar tänjs för att skapa intressant film.
Från OFF kommer Karin Ekberg och Erika Lager att medverka.

 

Efter seminariet finns, för de som vill, möjlighet till vidare samtal (och kanske en öl) på Grand Öl & Mat tvärsöver gården!

 

Mer om eget företagande!
Den 14 februari blir det en uppföljning av kursen i samarbete med Arbetsförmedlingen Kultur Media och Nyföretagarcentrum, då med Henrik de Vries från Nyföretagarcentrum som kommer prata mer om att driva enskilt företag. Mer info kommer inom kort!