ROP & ÖGONBLICKENS REQUIEM + Panelsamtal 
Den 18 mars 2020 inleds Världspoesidagen 18 – 21/3 med två filmer på Biograf Panora. Filmerna bygger på ord, böner och dikter som flyter samman; i de upplösta gränserna framträder kärnan: ordet. Lägg till bilder, ljud, musik och röster: filmerna Rop och Ögonblickens requiem är två försök att formulera det som samtidigt förenar och skiljer oss från varandra; det som tvingar fram våra drömmar – och det som får oss att falla.

Datum & tid: Kl. 18.00 den 18 mars
Plats: Biograf Panora, Friisgatan 19 D, Malmö
Fri entré
——————-
FILMER:

► ROP (17 min)
En kortfilm baserad på existentiellt nakna förböner funna i en kyrka: röster, rop – och en kamera som stilla fångar människan runt omkring oss.

► ÖGONBLICKENS REQUIEM (43 min) Sverigepremiär
En berättelse om vår längtan efter kärlek, om ensamheten och om det som går förlorat i tiden. Fyra skådespelare. En cellist. En berättelse i dikt – i ord och bild.
Två historier om oss. Ordet och bilden; förenade i film.

Efter filmen följer ett panelsamtal i salongen. Moderator är Sydsvenskans Mattias Oscarsson. Övriga deltagare: Paul Jackson (filmare), Angela Garcia och Lasse Söderberg (Poesidagarna i Malmö), Freja Andersson (konstnär/filmskapare) samt Johan Simonsson (FilmCentrum Syd). Temat för samtalet är ordets förhållande till filmen, och den icke-narrativa filmens ställning och möjligheter.

Filmerna är producerade i Tyskland av Malmöfilmaren Paul Jackson. Både Rop och Ögonblickens Requiem hade sina premiärer under filmfestivalen Filmfest Bremen. Den sistnämnda, som fick finansiering av tyska Nordmedia, blev nominerad till bästa Bremenproduktion och bästa innovation.

Biografi:
Paul Jackson, född 1966. Började som dokumentärfilmare. Första filmen, “Vi är skit för er” – en film om ett mord och utsatta ungdomar i Malmö, visades av SVT 1993. Sedan dess verksam inom många olika områden, oftast med ord och bild i fokus. Nyligen hemflyttad ifrån Tyskland där han främst arbetat med konstfilm.

 

Arrangörer: Poesidagarna i Malmö, Folkets Bio Malmö/Biograf Panora, FilmCentrum Syd och ABF Malmö

Världspoesidagen infaller den 21 mars och inrättades 1999 av Unesco. Syftet är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi.

Kvällen fortsätter sedan på Galleri Tikotin, Björkgatan 27 i Sofielund. Där bjuds det, förutom på fortsatta samtal, även på livemusik i en mycket speciell magisk miljö.