FILMBAR fortsätter samarbetet med INKONST när nu den 25:e upplagan går av stapeln. Välkomna till en kväll med kvalitativ skånsk kortfilm, mingel och bar!

FILMBAR #25 bjuder på två block med kortfilmer – en vild blandning av fiktion, dokumentärt, animerat, konstfilm och musikvideos. Samt denna gång även ett tredje block – ett specialblock om magin som uppstår i mötet mellan film och musik! Avgångsklassen från masterutbildningen komposition – musik för film och media vid Musikhögskolan i Malmö, presenterar ett specialprogram.

Baren är öppen hela kvällen!
I pauserna spelas musik från lista curerad av Daniela Runesson och Michaela Runesson, regissör resp. producent för Mellan dina andetag (Block 1).


Tid: kl. 18:00-22:30 (första filmblocket startar 18:30)
Entré: 50:- i dörren

Presentatörer: Lars Henrik Andersson & Lisa Rydberg

Lars Henrik, animatör och musiker och Lisa, illustratör och serietecknare från Malmö arbetar bland annat tillsammans med animerade dokumentärfilmer. Deras senaste kortfilm En lång utdragen olyckshändelse visades på FILMBAR #24.

Block 1 – 18.30-19.30

HITTA MIG
Regi: Jean-Luc Mwepu, 14 min, 2022, Drama, Svenskt och Franskt tal, Engelsk text

Ett filmteam spelar in en thriller i en stuga i skogen när plötsligt en av barnskådespelarna försvinner. I sitt desperata letande hamnar teamet i konflikt, är Tims försvinnande av övernaturlig karaktär?


FAME
Sverigepremiär!
Regi: 376 Films, 7.46 min, 2019, Experimentell, Engelskt tal

Experimental short, following the corrupt mind of a performer and the struggle towards FAME.


RESERVATET – Vinnare av Bästa Dokumentär på PIXEL Skånes Filmfestival 2022!
Regi: Magnus Rutberg, 14.40 min, 2022, Dokumentär, Italienskt tal, Svensk text

Ett filmat brev till framtiden från ett havererat samhällsprojekt. En desperat vädjan om förståelse men kanske också en ansvarsflykt. Det här är en varning till nästa generation att inte upprepa våra misstag. Vinnare av Bästa Dokumentär på PIXEL Skånes Filmfestival 2022!


TAXI

Regi: Joakim Ott, 4.43 min, 2021, Animation, Ingen dialog

En ung man slår sig en tidig kväll ner i en taxi, på väg mot lotteriet för att hämta ut sin vinst, men hans chaufför är inte nöjd med bara småpengar, utan vill ha ut mera av värde, än vad denna korta resa kan ge. Hur ska det gå för passageraren? Kan en ensam, ung passagerare övertyga en chaufför att lösa konflikten på ett smart och smidigt sätt utan ord?


MELLAN DINA ANDETAG

Regi: Daniela Runesson Producent: Michaela Runesson, 5.48 min, 2022, Drama

Embla och Saga har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Nu har de tagit studenten och Saga ska flytta till USA. Det kanske är Emblas sista chans att våga visa för Saga att hon vill att de ska vara mer än vänner.


Block 2 – 19.50-20.50

INNAN JORDBÄVNINGEN
Regi: Gustav Hugo Olsson, 06.52 min, 2022, Drama, Svenskt tal & Engelsk text

Ett par är på restaurang. Mannen berättar en märklig historia för sin flickvän om att han tidigare i sitt liv en gång haft exakt samma känsla som nu. Den gången började hela världen att skaka. Flickvännen blir obekväm på grund av pojkvännens konstiga beteende och hans knäppa historia. Samtalet fortsätter och bordet börjar att darra…


ROOTLESS
Vinnare av EBBA-priset på PIXEL Skånes Filmfestival 2022!
Regi: Karolina Bergman Engman, 05.32 min, 2021, Animation, Ingen dialog

Rootless är en animerad kortfilm baserad på fotografier, vilken reflekterar över minneshantering av en förlorad plats. Huset går igenom en övergång från att vara en närvarande miljö, till en minnesbild. I dialog med ljudkällorna repeteras den till en punkt då tekniska avvikelser gör intryck. Samtidigt som platsen blir avlägsen och löses upp med tiden.


ATT KÄNNA VAD JAG SER
Världspremiär!
Regi: Christian Skog och Armin Pendek, 7 min, 2022, Dokumentär, Svenskt tal & Engelsk text

Fotojournalist Åsa Sjöström berättar om hennes känslor, upplevelser och tankar om att vara fotograf. Relationen till de hon fotograferar. Svårigheterna. Hoppet, som trots allt alltid finns där.


THE ADVENTURE OF A MARRIED COUPLE
Malmöpremiär!
Regi: Keywan Karimi, 10 min, 2013, Drama, Ingen dialog

Couples who are living together both work to make their ends meet. The man works night shifts from 8 p.m. to 6 a.m. and the woman works during the day from 8 a.m. to 6 p.m. they have to work all week even on weekends and whenever one of them comes home the other should get ready to leave home.
Based on a story written by Italo Calvino.
En film av Malmö Stads senaste fristadskonstnär (2021-2023), den första inom filmområdet.


SOULS: TROLLMAKT

Regi: Anna Wagner & Johanna Wagner, 4.25 min, 2022, Animation, Ingen dialog

Musikvideo till Malmöbandet Souls låt Trollmakt, som berättar en saga om patriarkatet och längtan bort ifrån detta. Med visuell inspiration från skugganimationens moder, Lotte Reiniger, tar videon fasta på fabeln som ett grepp för att beskriva mänskliga interaktioner.


LAMM
Malmöpremiär!
Regi: Pollyanna Popermajer, 12.43 min, 2021, Drama, Svenskt tal & Engelsk text

När storasyster Linda får ett samtal en natt sätts relationen till lillebror Arvid på spel. Vem ska hon tro på? Vad ska hon offra? LAMM är en nära skildring av vad som uppstår i en människa när man tvingas välja att stå upp för den som man älskar, eller det som är rätt.


Block 3 – 21.00-22.00


Masterutbildningen Komposition

Specialblock om magin som uppstår i mötet mellan film och musik! Kompositionsstudenterna Alexander Westlund, Aramis Silvereke och Elvin Matz som tillsammans utgör avgångsklassen från masterutbildningen Komposition – Musik för film och media vid Musikhögskolan i Malmö bidrar med sina erfarenheter.

I den första delen visar vi filmen Bestämd tid, en film där studenterna skapat musiken tillsammans. De berättar om sitt arbete, om sitt samarbete med regissören och visar exempel på musikens olika funktioner i filmen. Filmens skapare Andromeda Lundén medverkar också i samtalet.

I den andra delen bjuder vi in publiken att medverka! I ett interaktivt samtal utgår vi från musikens kraft som historieberättare. Med musiken i fokus vill vi belysa de möjligheter (och svårigheter) som finns att använda detta fantastiska verktyg för att förmedla stämningar, känslor och sätta igång fantasin.


BESTÄMD TID

Regi: Andromeda Lundén , 13 min, 2021, Drama, Svenskt tal

Zara har en sista fest även om stämningen inte blir det hon hade önskat. Bestämd Tid är en film med drama och tragedi som speglar en mammas och vänkrets maktlöshet kring hennes dotters enda dagdröm.

——
FILMBAR är ett visningsfönster för skånsk kortfilm som turnerar runt på olika platser i Malmö. Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer, och oftast även ett tredje block med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauserna blir det mingel och bar.

Vill du visa DIN film på FILMBAR i höst? Anmäl då din film här: FILMBAR

FILMBAR arrangeras av FilmCentrum Syd och Folkets Bio Malmö med stöd av ABF Malmö och Malmö Stad.

FILMBAR #25 arrangeras i samarbete med INKONST och Musikhögskolan i Malmö.