Nu är vinnarna korade i årets skånska upplaga av Noomaraton!

De färdiga filmerna som de anmälda lagen färdigställt inom tidsgränsen 24h, visades den 20 september på Biograf Panora i Malmö. Två vinnare utsågs där första priset fick ett stipendium på 5000 kr till sitt nästa filmprojekt och andrapriset fick ett stipendium på 3000 kr till sitt nästa filmprojekt.

Vinnaren blev Täkt av lag Asfaltsmothy (Sigrid Hedlund, Mirjam Kjellman, Eskil Kälvemark, Daniel Langegård). Silvret gick till Nära nog av lag NEVALATE studios (Mouhamad Hamid och Benjamin Gustavsson). Stort grattis!

Täkt av lag Asfaltsmothy, juryns motivering:
“En imponerande film som använder alla tillåtna medel för att skapa en värld där det knappt går att andas. Redan vid första bild faller vi in i huvudkaraktärens inre som är fyllt med panik och uppgivenhet. Ingen dialog behövs när miljön och rekvisitan används på ett så skickligt och symboliskt sätt som i denna berättelse. Filmen är en fin hyllning till alla de tillfällen då vi inte vill ha någon nära.” 
Vinnarfilmen finns att se på youtube: https://youtu.be/mbH5BgxjjyM

Nära nog av lag NEVALATE studios, juryns motivering:
“En film som skapar ett eget universum som öppnar upp till ett stråk av saga, där den sparsmakade dialogen sprider värme och fångar vårt behov av en nära vän. Genom ett smart användande av platser och rekvisita skapas en tillvaro vid sidan av som skildrar vår grundläggande utsatthet, och när vi närmar oss upplösningen, så har filmen lyckats förmedla relationen till den glada vännen så direkt att man är engagerad och hoppas att mitt i prick inte hamnar nära nog.”
Andrapriset finns att se på youtube: https://youtu.be/XCOUf-oBl0E

Juryn bestod i år av Lene Willumsen, Emma Pål Brunzell & Yehya Breshe.

Noomaraton Skåne är ett samarrangemang mellan Film i Skåne, FilmCentrum Syd & ABF Malmö.