I Programmet-kortfilm ligger fokus på att hitta nya spännande röster, filmskapare som arbetat med rörlig bild i olika former men inte tidigare är kända av finansiärer eller publiken.  5 kortfilmsprojekt jobbar tillsammans fram till hösten 2023 och får ett stipendium, en dramaturg, en mentor, en kompositör och skräddarsydda workshops. Premiär av de nya kortfilmerna planeras till september 2023.

Deltagare 2022/2023

Karolina Bäcklund

“Historierna jag tycker om att berätta är personliga, intima och ofta hämtade från egna erfarenheter. Historier som representerar verklighetens glädje och sorg, som tar upp händelser, platser eller personer med stark karaktär och som ofta inte blir representerade. Mycket av det jag skapar har allvarliga undertoner men berättas med värme och humor i fokus.”

Visar Makolli

“Filmen är i sin helhet en film som jag hoppas ska inspirera andra individer till att aldrig ge upp och att aldrig sluta jaga sina drömmar oavsett vilka hinder man möter på vägen upp.”

Matilda Bjerstedt

“Jag sökte till kortfilmsprogrammet för att få chansen att arbeta med andra kreativa personer inom branschen, få erfarenhet, coaching och kontakter inför framtiden. Men framför allt för att ha kul, utvecklas, lära mig nya saker och få lov att experimentera i mitt eget skapande. ”

Tobias Kralmark

“Mitt konstnärliga fokus ligger på att göra konst för, om och med HBTQ+personer. Jag vill att vi äger och berättar berättelserna. I mitt filmskapande letar jag efter den förhöjning som finns i gränslandet mellan scenkonsten och filmkonsten och jag vill kombinera det bästa från båda världar.”

Bereket Hailemariam

“Filmprogrammet i Skåne var en perfekt möjlighet för mig att lära mig om filmskapandet och hur processen egentligen går till; från idé till manusskrivande, finansiering, regi, utrustning, postproduktion osv.”

Läs mer om Programmet – Kortfilm, deltagarna och deras projekt på Film i Skånes hemsida.

Programmet Kortfilm är ett samarbete mellan:

Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Musikhögskolan Malmö.

Med stöd av Svenska Filminstitutet – Talent to Watch, Region Skånes Kulturförvaltning och Region Skåne.

Foto av Suleyman Hussein.