Den 2-3 september är det dags för årets upplaga av Noomaraton – tävlingen där du gör film på tid. 

Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platsertre föremålett tema) som offentliggörs vid starten.

Anmälan görs på ABFs hemsida>> (Glöm inte att ange ert lagnamn i rutan för önskemål och behov)

Datum att hålla reda på:
31 augusti: Anmäl ditt lag till den skånska deltävlingen senast kl. 13.00.
2-3 september: Regionala tävlingar över hela landet.
14 September kl 18.00: Visning av de skånska tävlande filmerna på Biograf Panora i Malmö.
7 oktober: Riksfinal på Filmhuset i Stockholm där riksfinalens vinnare går hem 10 000 KRONOR rikare!

Tävlingsregler:
Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.

Ett filmlag består av 1-4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget. Ange ert lagnamn i rutan vid Övrigt i anmälningsformuläret.

Filmen får skapas med valfri teknik och all genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.

Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha införskaffat rättigheter av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (t.ex. från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.

Senast kl 09.00 söndagmorgon, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad till tävlingsledningen i den region där filmlaget tävlar.

Färdig film får vara max 5 minuter. Hur inlämning av färdig film går till varierar från region till region. Inlämnade bidrag lämnas av den regionala tävlingsledningen till en regional jury som utser två filmer som kvalificeras till riksfinalen. Vid riksfinalen utser riks-juryn en nationell vinnarfilm.

Juryns bedömningskriterier
En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier: – Berättelsens förmåga att gripa sin publik – Hur väl filmen speglar förutsättningarna. – Filmiskt hantverk Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra. Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

Noomaraton arrangeras av Filmregionerna med stöd av Svenska Filminstitutet. Riksfinalens pris kommer från Filmregionerna. Den skånska deltävlingen arrangeras  av Film i Skåne, Filmcentrum Syd och ABF.