FRIIS FRAME: Dekolonialitet (workshop och studiecirkel)

Vad görs till universiellt? Vad räknas som kunskap och sanning? Vem får lov att räknas som människa? Och varför ser det ut på detta sätt?

Dekoloniala känslotänkare påvisar skillnaden mellan kolonialism och kolonialitet. Kolonialism syftar till historiska händelser av territoriererövringar, så kallat bosättarkolonialism och ekonomisk administration av globala Nord över globala Syd. Kolonialitet handlar å andra sidan om Nords pågående sociala, politiska och kulturella dominans över Syd, det vill säga en kolonisering av våra sinnen, kroppar och själar med rasismen som dess grundstruktur, logik och rättfärdigande.

Att ta avstamp i Syds dekoloniala kosmovisioner innebär i grunden att ifrågasätta allt vi lärt oss som sanning, verklighet och rätt för att på så vis skapa en värld som rymmer många världar.

Så vad betyder det i praktiken att dekolonisera oss? Varmt välkomna att delta i ett samtal om dekolonialitet där vi tillsammans sår motstånd mot vithetens narrativ, kategoriseringar och falska dikotomier.

Detta samtal kommer att fungera som en introduktion till den dekoloniala studiecirkel som Fi Malmö startar upp i början av nästa år.

För er som vill lyssna lite om dekolonialitet så tipsar vi om följande länkar:
English: https://youtu.be/uciL0Sl_9z0
Español: Parte 1 – https://youtu.be/xAp09ysYH7I
Parte 2 – https://youtu.be/BPGZSzMIP5Q

När: Måndag 5 december kl. 18:15
Var: Biograf Panora
Sittplatser: Bokas här – Fri entré!


Biljettinfo:
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FRIIS FRAME är en filmpolitisk demokratisatsning av Folkets Bio Malmö, FilmCentrum Syd och ABF Malmö med stöd av Malmö stad, där biograf Panora kostnadsfritt tillgängliggör en visning i veckan åt arrangörer i Skåne med begränsade resurser. Vi tar löpande emot förfrågningar.  Läs mer>>>

Evenemanget är avslutat.

Datum

dec 05 2022
Expired!

Tid

6:15 pm

Etiketter

FRIISFRAME
Till toppen