FRIIS FRAME: Sven slutar gå – dokumentären som blev en serie som blev en film

Välkommen till en dokumentär julkalender som nu klippts om till en film. Visningen på Friis Frame blir den enda gången filmversionen visas och efter visningen kommer ett samtal att hållas med regissören Magnus Rutberg om projektet.

En försommardag 1998 hämtar Sven Borg 49 år ut ett nytt pass på polishuset i Malmö. Sven är trött. Trött på att hanka sig fram. Trött på att ha med myndigheter att göra. Trött på ett samhälle som han inte känner sig hemma i längre. Han tar första båt över sundet till Danmark fast besluten att aldrig återvända. Så börjar Svens nya liv som kringdrivande luffare längs Europas vägar –eller som han själv säger ”norra Europas sista vagabond”.

När jag träffar och filmar Sven första gången i tyska Flensburg i maj 2005 har han varit ute på sin fotvandring utan mål i sju år. Han visar mig sina resedagböcker, berättar lite anekdoter och konstaterar krasst ”Jag kommer förmodligen att dö på landsvägen – men vad gör det?” Innan vi skiljs åt säger han att han siktar på att nå Gibraltar innan vintern. Det känns som vi aldrig mer kommer att ses.

Sex månader senare är Sven plötsligen tillbaka i Sverige. Han har flyttat in hos sin barndomskompis Christer i Svedala för att försöka reda ut sitt liv och ta hand om sin hälsa innan det är försent. Jag filmar Svens försök att hitta tillbaka till det Svensson-liv han undvikit i alla år och det känns som att en film långsamt börjar ta form.

Men projektet rinner trots det ut i sanden och det blev ingen dokumentärfilm om Sven. Ur spillrorna reste sig istället en ny idé – en episodfilm baserad på fragmenten från en film som inte blev – en dokumentär julkalender. Serien 24 fragment av Sven blev klar 2017 men det var inte på nätet sagan om Sven skulle berättas egentligen. Därför har serien nu klippts om till en ny enhet – den film som jag lovade Sven att jag skulle göra men som aldrig blev klar, med den egentliga titeln Sven slutar gå.

Visningen på Friis Frame 19 december blir det sista kapitlet i resan med Sven – det blir den enda gången filmversionen visas, sedan är projektet över. Efter filmvisningen kommer ett samtal att hållas med regissören Magnus Rutberg om projektet, då får vi kanske reda på hur det till slut gick för den siste vagabonden.

När: Måndag 19 december kl. 18:15
Var: Biograf Panora
Sittplatser: Bokas här – Fri entré!


Biljettinfo:
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FRIIS FRAME är en filmpolitisk demokratisatsning av Folkets Bio Malmö, FilmCentrum Syd och ABF Malmö med stöd av Malmö stad, där biograf Panora kostnadsfritt tillgängliggör en visning i veckan åt arrangörer i Skåne med begränsade resurser. Vi tar löpande emot förfrågningar.  Läs mer>>>

Evenemanget är avslutat.

Datum

dec 19 2022
Expired!

Tid

6:00 pm

Etiketter

FRIISFRAME
Till toppen