Malmö Queer Filmfestival

FilmCentrum Syd är samarbetspartners till Malmö Queer Filmfestival,
som iår äger rum i en lite mindre och coronaanpassad version:

—–
QUEER NÄRHET – QUEERA GRANNAR

Fram till sista dagen i mars hoppades vi på en ’riktig’ filmfestival, med åtminstone 50 personer som publik på alla filmer. Men nej. Vi har ändå bestämt oss för att genomföra MQF 2021 – fysiskt, på plats och på bio. Vi kommer att visa alla filmer och kortfilmsprogram två gånger, för en publik på max åtta personer per visning. Varje film / kortfilmsprogram visas en gång i Panoras biografsalong 3, där det finns ca. sju rullstolsplatser.

BILJETTER
HEMSIDA MALMÖ QUEER FILMFESTIVAL

 

PROGRAM

Fre 23 april
18:15 Nordic Shorts
18:30 Fjadrafok & Vetrarmorgun
20:15 Vi slås med sværd
20:30 A Moment in the Reeds

Lör 24 april
15:00 + 17:15
 Work in Progress: Rasuul + samtal
15:15 + 18:15 Wotever Shorts
16:15 
Fjadrafok & Vetrarmorgun
18:30 Nordic Shorts
20:15 Vi slås med sværd
20:30 A Moment in the Reeds

Året som har gått har uppmärksammat oss på gränser och begränsningar. Plötsligt var det inte bara människor på flykt, de från ’fel länder’, de ’andra’ som blev begränsade i sin rörlighet. Plötsligt blev det svårt eller omöjligt även för de med ’rätt’ pass att ta sig till Köpenhamn, Oslo eller Helsinki/Helsingfors (eller Hamburg). EU och Norden visade sig vara en bräcklig enhet.

Den queera community:n har drabbats hårt, för vi behöver gemenskap och närhet för att samlas, stödja och supporta varandra, organisera, kämpa tillsammans och för varandra.

Några av oss drabbades ännu hårdare, de som jobbar inom hälso- och sjukvården och de som inte har tillgång till vård för att de nekas laglig uppehållsstatus, de som har en sjukdom eller funktionsvariation som gör dem mer sårbara, äldre queers, de som mår dåligt av att vara ensamma, de som blev sjuka och de som förlorade nära och kära. Isoleringen känns av så mycket mer om en inte tillhör den sociala normen.

Men – genom alla dessa digitala möten, livechattar och streamade filmfestivaler har vi kanske lärt oss något: det finns många bra saker att hitta i närheten också. Och om vi inte kan besöka våra grannar – och deras queera filmfestivaler – kanske vi kan ta hit några av dem?!

Därför har vi valt att satsa på våra queera grannar i år. Filmer från Island, Norge, Färöarna, … nya och lite äldre, korta och långa. Filmer som finns i närheten men som ibland är svårare att hitta än Hollywood och Netflix.

(Var inte oroliga – vi har inte blivit nationalister eller regionalister! Vi har redan nu planer för MQF 2022 – med queera filmer från hela världen!)

Vi ses på MQF 2021!

Evenemanget är avslutat.

Datum

apr 23 - 24 2021
Expired!
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen